středa, 30. května 2018, 07:30
Olomoucká přehlídka vybraného jídla a pití přivítá televizního šéfa Zdeňka Pohlreicha, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, trojnásobného Zlatého kuchaře Jana Punčocháře nebo Pavla Sapíka, šéfkuchaře vyhlášené restaurace Terasa U Zlaté studně. Přijede také vítěz kulinářské show MasterChef z roku 2016 Jiří Halamka nebo kuchaři z ostravského Food Ateliéru.
Zdeněk Pohlreich v Olomouci pokřtí svůj nový koncept mobilní restaurace – Wheels. Kromě televizního šéfa budou v restauraci na kolečkách vařit šéfkuchaři pražských podniků Next Door, Divinis a Café Imperial. „Během celého víkendu si budou lidé moci pochutnat na speciálním degustačním menu. Hlavním chodem budou dušená selečí líčka na kalvádosu s lanýžovou bramborovou kaší a restovanou zeleninou,“ láká Pavel Vysloužil, který stojí v čele organizačního týmu festivalu. Svůj stůl ve Wheels si zájemci můžou předem rezervovat na serveru ticketportal.cz. Pro širokou veřejnost se na venkovním grilu Zdeňkova restaurantu budou servírovat BBQ žebra nebo telecí polpety s houbovým ragú a majoránkovou buchtou.
Nebude to však zdaleka jediné místo, kam si návštěvníci již tradičního gastro svátku budou moci zajít pro nevšední kulinářský zážitek. Jiný mobilní koncept, Grill Pub Food Truck, nabídne třeba burgery nebo srnčí tatarák, ochutnávat se budou husí játra foie gras s jablky a cibulkou nebo staropolský bigos. Co se skrývá pod názvem Bún bò Nam Bô odhalí Street food Viet Nam, do Srí Lankan Curry House si lidé zajdou mimo jiné na kuřecí tikka wrap. Odskočit si budou moci také do Jižní Ameriky a okusit tradiční argentinské lomito, milovníky delikátního hovězího uspokojí také býk na grilu. „Jsme na Hané, takže chybět nebude ani tataráček z Olomouckých tvarůžků podávaný s polníčkovým salátkem,“ připomíná Pavel Vysloužil.
Na festivalu se bude prezentovat na sedm desítek restaurací a gastro konceptů. Chybět mezi nimi nebudou ani farmářské a regionální produkty, destiláty, tuzemská i zahraniční vína, pivo z minipivovarů či kvalitní káva. Na hlavním festivalovém pódiu se za dva dny vystřídá řada špičkových českých kuchařů, kterým návštěvníci nejen doslova uvidí pod ruce při přípravě jídel a dezertů, ale také budou moci ochutnat, co v „přímém přenosu“ připravili. Dozvědí se rovněž, jak naporcovat velké ryby nebo jak se vytáčí med z první letošní snůšky. Našlapaným dvoudenním programem provede herečka a moderátorka Markéta Hrubešová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.