pátek, 22. prosince 2017, 07:30
Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá prodejců kapr. V letošním roce se prodávají na více než 2500 míst napříč celou republikou. To je nárůst oproti loňskému roku o zhruba 300 míst. Ne všichni prodejci se ale chovají férově k zákazníkům. Výjimkou nejsou ani hygienické nedostatky.
Veterináři zkontroluji přibližně čtvrtinu všech prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami, na dodržování pravidel při jejich usmrcováni a také na hygienické podmínky prodeje. Z dlouhodobého hlediska se díky osvětě i důsledným kontrolám úroveň prodeje zvyšuje a nejzávažnějších pochybení ubývá.
Všichni prodejci se musí povinně hlásit krajské veterinární správě minimálně sedm dní před zahájením prodeje. „Prodejní místo musí být dle legislativy umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu. Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb musí být prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být čerstvá protékající nebo okysličovaná voda a nádrže nesmějí být přeplněny,“ dodává ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb.
V posledních několika letech se ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. V minulosti veterinární správa například uložila pokutu obchodníkovi, který prodával ryby označené Chráněným zeměpisným označením „Třeboňský kapr“. Přitom se jednalo o ryby z úplně jiného regionu a prodejce tak klamal nakupujícího.
Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, kterého vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity, jehož maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných mastných kyselin. V několika případech odebrala veterinární správa vzorky masa takto označených ryb a vyšetření následně vyšší obsah zdraví prospěšných látek potvrdila. „Setkali jsme se však také s případem, kdy dotyčný takto označil a požadoval vyšší cenu za rybu, která nepocházela ze speciálního chovu a Omega3 mastné kyseliny neobsahovala. Jednalo se o klamání spotřebitele, následovala pochopitelně pokuta,“ podotkl Semerád.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.