úterý, 9. dubna 2019, 17:00
Pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy pro pacienty upoutané na lůžku, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.
To jsou hlavní cíle projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, MHA, garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a jako první se do jeho realizace pustila Fakultní nemocnice Olomouc. Pestřejší a zdravější jídla zařazuje do své nabídky již nyní a během letošního roku budou moci pacienti vybraných klinik v nedietním režimu volit si pokrmy z více možností.
Projekt Nemocniční strava se ve své první, již realizované etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním. „Jeho cílem je jednak nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce, a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ vysvětluje vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.
Výběr ze tří alternativ nabídne vždy jedno vegetariánské menu bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová.
Možnost objednávat ze tří voleb v nedietním režimu bude v první etapě projektu nabídnuta ještě letos pacientům hospitalizovaným na vybraných klinikách a odděleních. V dalších etapách počítá projekt i s možností nabídnout pacientům na výběr „nadstandardní“ menu s příplatkem a také v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.