úterý, 21. července 2020, 12:00
V Olomouci se ve středu 22. července od 16:00 uskuteční 5. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Letošním tématem bude městské zahradničení. Návštěvníci se v Pevnosti poznání mohou těšit na filmovou projekci, diskuzi, soutěž i workshop. Vstup je na celou akci zdarma.
Cílem festivalu, který se koná v Pevnosti poznání je upozornit na to, že do budoucna nebude snadné zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety a že už nyní je potřeba hledat řešení. Městské prostředí nabízí dosud nevyužitý potenciál především pro pěstování čerstvého ovoce a zeleniny, potvrzuje koordinátor programu Potraviny pro budoucnost a vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, prof. Jaroslav Doležel: „Považuji za důležité lépe využít možností, které nám města dávají. Ve Velké Británii odhadují, že využití pouhých deseti procent městských zahrad a zeleně by umožnilo zajistit čerstvé potraviny pro šestinu obyvatel v dané lokalitě.“ Městské zahradničení je také ekologické, čerstvé potraviny jsou chutnější a obsahují více zdraví prospěšných látek. Nezanedbatelný je i návrat lidí k přírodě a odpovědnější nakládání s potravinami.
Návštěvníci festivalu uvidí americký dokumentární film Plodná města (Growing cities), který vypovídá o tom, jak velkou měrou může zahradničení ve městech přispět k fyzickému i duševnímu ozdravení komunity. Snímek představuje všechny podoby pěstování ovoce a zeleniny v několika amerických městech, od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.
Hostem festivalu bude Barbora Duží z Akademie věd ČR. Ta se v Ústavu geoniky věnuje tématu potravinových systémů už několik let a o městském zahradničení bude hovořit v českém kontextu: „Otázka zajištění dostatku zdravých potravin se v poslední době zřetelně proměňuje. Do popředí se dostává problematika původu, geografické vzdálenosti a složení potravin. Mění se také role obyvatel jako konzumentů potravin, kteří se zajímají nejen o to, jak mohou ovlivňovat různé potravinové systémy, ale také do jaké míry na nich mohou sami participovat.“ Debatovat se bude také například o tom, zda je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti, či kolik potravin si Češi dokáží vypěstovat sami.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.