sobota 21. září 2024 Matouš

Obec Šumvald na Uničovsku je kvůli odstraňování následků povodní uzavřená

Obec Šumvald na Olomoucku je kvůli odstraňování následků povodní uzavřená, vjet do ní mohou jen obyvatelé a záchranné složky, uvedla policie. Na uzavírky dohlíží policejní hlídky. O uzavření požádal krizový štáb obce. Šumvald a jeho místní část Břevenec patří k nejpostiženějším oblastem, které zasáhly v noci na pondělí přívalové deště a následná povodeň.

Uzavření obce by mělo usnadnit především práci hasičů a dalších záchranných složek při odstraňování následků povodní, na místě je navíc i těžká technika. Již v úterý apelovali hasiči na veřejnost, aby do oblastí postižených přívalovými dešti a následnou povodní nejezdili, pokud to není nezbytné nutné. „Hasiči zde zasahují v nebezpečných a fyzicky náročných podmínkách a práci jim velmi komplikují zvědaví občané, kteří nemají na místě zásahu co dělat,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová na twitteru.

Kromě uzavřeného Šumvaldu musejí řidiči i nadále počítat s komplikacemi v Oskavě na Šumpersku ve směru na Bedřichov. I tam je silnice uzavřená, a to kvůli propadlému silničnímu mostu, který povodeň strhla, vyplývá z dopravních informací policie.

ČTĚTE TAKÉ: Je to jako apokalypsa, říkají obyvatelé Břevence, který zatopila přívalová voda

Do postižené oblasti Uničovska a jižní části Šumperska se dnes vrátilo zhruba 160 hasičů, kteří pokračují v čištění komunikací, v odstraňování naplavenin, bahna a v čerpání vody. Lidé, kteří chtějí materiálně pomoci obyvatelům obcí zasaženým lokální povodní, mohou přivézt věci na požární stanici v Uničově v ulici Jiřího z Poděbrad, vzkázali dnes hasiči na twitteru. „Zde budeme věci shromažďovat a následně přerozdělovat lidem. Nejvíce jsou potřeba balené vody a prostředky na úklid,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. V obcích pomáhá i řada dobrovolníků, v úterý zde působilo i 19 týmů humanitárních organizací včetně posttraumatického týmu hasičů.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, počasí, záplavy, policie, automobilová, sociální, Olomoucko, šumvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.