neděle 29. září 2024 Michal

V Olomouckém kraji zůstává 589 nákaz, provedlo se ale málo odběrů

V Olomouckém kraji zůstává 589 potvrzených případů nákazy koronavirem, jde o stejné číslo jako v pondělí večer. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, jehož údaje zahrnují všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. Olomoucká krajská hygienická stanice eviduje o šest případů méně. Podle hygieniků se však během pondělka provedlo jen 74 odběrů, což je o sto méně než například v pátek. Z nemoci se v kraji vyléčilo 73 lidí. V kraji je stále osm obětí nového koronaviru, poslední přibyla v sobotu.

Olomoucká krajská hygienická stanice i kraj evidují stále 583 potvrzených případů nového koronaviru. Nejvíce potvrzených případů nákazy zůstává na Olomoucku, kde je jich 461. Na Šumpersku je 47 případů, 41 potvrzených nákaz hlásí Prostějovsko. Na Přerovsku je 26 případů nového koronaviru a na Jesenicku osm. Celkem 653 lidí zůstává v nařízené karanténě. Podle údajů hejtmanství je největší koncentrace potvrzených případů v krajském městě, kde je 237 nákaz. Obvod Litovle eviduje 117 případů a Uničova 63 případů.

Počet potvrzených případů se odvíjí od počtu provedených odběrů, ten se v jednotlivých dnech liší. Například během pondělka evidují krajští hygienici 74 provedených odběrů na odběrových místech v Olomouckém kraji. V pátek jich bylo 175, ale například 2. dubna bylo podle hygieniků provedeno 375 odběrů pro testování covid-19. Naposledy se počty ve statistikách nákazy koronavirem nezvýšily v Olomouckém kraji 17. března, kdy zůstávalo v kraji 38 potvrzených nemocných; tehdy se však počty odběrů pohybovaly v desítkách.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 93,12 případu stále druhá pozice za Prahou, v níž na 100.000 obyvatel připadá 106,32 nakažených. V Česku je dosud 6059 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. V souvislosti s onemocněním zemřelo 147 lidí, 527 se jich uzdravilo.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.