pátek, 6. července 2018, 19:30
Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina samozřejmě nebude chybět a bude tvořit podstatnou část receptů, protože co si budeme povídat, je prostě ideální sezóna. Těžší jídla si necháme na chladné měsíce, „užijeme“ si jich stejně až až.
Opět mi na pracovním stole, tak jako už posledních pár týdnů, přistála zásilka v podobě hromady obrcuket, patisonů, fazolek, okurek a spousty dalších dobrot ze zahrádky mé milé Denisy. Patisony jsem usmažila klasicky v trojobalu jako řízky. Původně mi bylo doma rázně řečeno „to nejim“ a následně vše sežráno, takže dámy, ač vám budou členové rodiny tvrdit, že do nich nic podobného nedostanete, riskněte to!
Z cuket jsem se rozhodla udělat slaný koláč s mascarpone a slaninou. První polovina padla ještě večer, zhruba do půl hodiny po vytažení z trouby, zbytek posloužil ráno k snídani a můžu vám říct, že koláč takzvaně smrděl málem…
Jako první si dejte do trouby vypéct plátky slaniny do křupava. Cuketu si nakrájejte na tenčí kolečka, v míse promíchejte s najemno nasekaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a nechejte chvíli odpočívat, ať se chutě propojí. Mascarpone smíchejte se dvěma vejci a větší půlkou nastrouhaného parmazánu, osolte a opepřete. Kdo chcete, můžete přidat např. nasekanou bazalku nebo bylinky dle chuti. Připravte si křehké těsto do kulaté koláčové formy. Rovnou se přiznám, že my kupujeme hotové, stačí ho rozvinout, protože už je rovnou na pečícím papíře a je hotovo. Kdo jste nadšenci a máte čas, můžete si samozřejmě připravit doma vlastní. Těsto na pár místech propíchejte vidličkou, nebude se vám zvedat a dělat bubliny. Potřete směsí mascarpone a vajec se sýrem, přidejte slaninu a začněte pokládat kolečka cukety, pěkně jedno po druhém. Jakmile budete mít hotovo, dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na cca čtvrt hodiny, pak posypte zbývajícím parmazánem a nechejte dopéct dozlatova. Podávat ho můžete teplý i studený, obě varianty jsou skvělé.
A teď už ke slibovanému masovému receptu. Budu tajně doufat, že kuře je pro vás dost maso a nejste zarytými fanoušky vepřového, protože to je pro mě osobně zase „moc prase“ a jím snad jen panenku, když je dobře udělaná… Jednou to ale „hecnu“ a až vypiluju třeba takovou pečeni, o recept se s vámi samozřejmě podělím taky!
Kuře pečené na rajčatech s olivami mi evokuje léto, i když ho dělám třeba v zimě. Po přidání čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bazalky mi dělá tak nějak dobře a zvedá náladu. Doplnit ho můžete pečivem, pečenými bramborami i rýží.
Kuřecí stehna omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Pomažte máslem, hodně osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli na tenčí, česnek, bylinky a chilli nasekejte nadrobno, olivy můžete dát na kolečka nebo na půlky, je to na vás. Do pekáče vložte všechnu zeleninu, přidejte sůl, pepř a rukama pořádně promíchejte i s bylinkami, česnekem a olivový olejem. Nahoru pěkně uvelebte kuřecí stehna kůží dolů a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Cca po půl hodině kuřata otočte a dejte péct na dalších 30 minut. Že je maso hotové, poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud vytéká čirá šťáva, můžete troubu vypnout a jídlo podávat. Jestli teče z kuřete šťáva ještě trošku narůžovělá, dejte mu ještě cca 10 minut navíc.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.