sobota 23. listopadu 2024 Klement

DRBNA VAŘÍ: V hlavní roli zelenina. Ta zelená. Maximálně žlutá…

I když naše domácnost neoplývá prostory pro pěstování vlastní zeleniny, tento a minulý týden byly u nás ve znamení cuket. Pravidelně mi totiž na pracovním stole přistává od mé skvělé kolegyně Denisy žlutá nebo zelená cuketa velikosti menšího novorozence, se kterou se následně doma pasuju a tajně děkuju za to, že můj muž nepatří do šuplíku s názvem „čistý masožravec“.

Kdo tvrdí, že je cuketa o ničem, neumí ji připravit nebo je lenoch. Dá se z ní totiž vykouzlit spousta dobrot. Od polévky až po sladkou cuketovou bábovku, chce to jen trošku zapátrat v kuchařkách, zapojit vlastní fantazii a následně si „potvrdit“ že ten nápad, udělat cuketové muffiny není tak úplně mimo.

Takže jak správně předpokládáte, dnes se pustíme do jednoho velmi snadného a zároveň chutného receptu cuketového a k němu si střihneme něco pro ty, kteří téhle zelenině neholdují a tím něčím bude osvěžující hráškový krém s mátou.

Hráškový krém s mátou je lehký, osvěžující a v teplých dnech nás právě díky mátě trošku zchladí, navíc je teď hrášková sezóna a pokud už se vám z hrášku dělají boule za ušima, pusťte se do polévky, která je hotová raz dva a milují ji i děti. Pokud by na vás byla moc „zelená“, přidejte nahoru opraženou slaninu nakrájenou na kostičky nebo krutony.

Budete potřebovat:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 gramů vyloupaného hrášku (kdo nemá čerstvý, použije mražený)
  • hrst čerstvé máty
  • 1 ks středně velké cibule
  • olivový olej nebo máslo, dle chuti
  • smetanu na zjemnění
  • sůl, pepř
  • slaninu
  • toastový chléb/rohlík/ cokoli na krutony

Připravte si vývar, na másle nebo olivovém oleji nechte zpěnit cibulku nakrájenou nadrobno, přidejte hrášek a po pár minutách zalijte vývarem. Přiveďte k varu a nechte provařit asi 5 minut, dochuťte nasekanými lístky máty, osolte, opepřete, rozmixujte tyčovým mixérem úplně na jemno a přilijte smetanu. Někdo má raději výraznější chuť, jiný zase krémovější, takže množství smetany je na vás. Pokud chcete přidat slaninu, opečte si ji na pánvi, stejně tak krutony. Aby byly krásně křupavé a hned ve vám v polévce nerozpadly, dělejte je raději déle na menším žáru, nebo je šoupněte do trouby a jen sem tam zkontrolujte, jestli zlátnou a nečernají.

Cuketa s mátou, fetou a chilli. Buď na toastu a nebo s těstovinami. Tento recept jsme objevili v jedné úžasné britské kuchařce s názvem „Posh toast“, která v sobě, jak je z názvu patrné, skrývá mraky receptů na rozličné fresh tousty z celého světa. A toto je první z receptů, který jsme vyzkoušeli a zamilovali se na první kousnutí. Jednou, když jsme nechtěli „jen chleba“, nebo možná taky neměli doma chleba, protože pečivo úplně pravidelně nekupujeme, přenesla jsem cuketu i s ostatními ingrediencemi na těstoviny, akorát jsem přidala česnek, který k tomu prostě pasuje a výsledkem byly dokonale lehké penne se spoustou chutí, které vás nezaplácly na celý den.

Z jednoho základu tedy vykouzlíte po mírné obměně dvě různá jídla, což je ve finále super.

Budete potřebovat:

  • 1 větší cuketu nebo dvě malé
  • 1 a půl polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 ks chilli papričky (ideálně sušená, pokud nemáte, berte čerstvou)
  • hrst čerstvé máty
  • šťávu vymačkanou z půlky citronu
  • 4 plátky chleba dle vaší chuti, nejlépe nějakého rustikálního
  • 150 gramů fety (nebo balkánu, je to na vás)
  • sůl, pepř

Na cuketu si vezměte škrabku na brambory, kterou použijte pro nakrájení na tenoučké plátky a celou ji takto zpracujte, prostě přejíždějte po celé délce cukety, dokud nebude všechna v míse. Zalijte olivovým olejem, vymačkejte šťávu z půlky citronu, najemno nasekanou chilli papričku dle chuti, raději méně než více, ať nehoříte J, mátu nasekejte nadrobno, přidejte sůl, pepř a tuhle směs jemně promíchejte klidně rukama. Pokud se vám bude zdát, že je potřeba více oleje nebo citronu, přidejte, musí to chutnat hlavně vám! Opečte plátky chleba, přidejte na něj cuketovou směs a nahoru naskládejte větší kousky fety.

Pokud se budete pouštět do těstovin, postup přípravy je skoro stejný, akorát na olivovém oleji zlehka opražte česnek (hlavně ho nenechejte zhnědnout, byl by hořký), přidejte cuketu zpracovanou stejným způsobem na tenké plátky, přidejte i zbytek ingrediencí včetně fety přímo do pánve. Jen upozorním, pánev rovnou vypněte, přidejte těstoviny, asi nejlépe penne nebo podobný tvar, který „pochytá“ díky vroubkům šťávu, posypejte ještě troškou máty a servírujte. Ať se vám feta moc nerozpustí, stačí ji přidat opravdu těsně předtím, než přidáte těstoviny a promícháte. Pokud by se vám zdály sušší, klidně si dodejte olivový olej.

Dobrou chuť!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky drbna vaří, recepty, zelenina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.