pondělí, 7. května 2018, 10:30
Olomoučtí vědci vyvinuli přístroj, který dokáže rychle změřit odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Tato informace v současné době nabývá na významu mimo jiné v souvislosti s klimatickými změnami a častějším výskytem teplotních extrémů. Zařízení dokáže stanovit obecnou termostabilitu buněk i fotosyntetického aparátu. Termostabilita rostlin může pomoci například šlechtitelům při výběru odrůd odolných vůči vyšším teplotám, informovali zástupci Univerzity Palackého.
Přístroj vyvinuli vědci z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). Přístroj je podle nich proti dosavadním technikám rychlejší, jednodušší a komplexnější. „Jedná se o univerzální přístroj pro měření termostability jakýchkoliv buněk, který jsme však primárně vyvíjeli pro buňky rostlinné. Je to vlastně ohřevný systém, v němž se ale teplota musí zvyšovat lineárně. Celé měření trvá zhruba 25 minut," uvedl vedoucí oddělení biofyziky CRH Petr Ilík.
Přístroj nabízejí vědci ke komerčnímu využití, pomůže však i při bádání o reakci rostlin na častější výskyt teplotních extrémů. „Rostliny na to reagují podle své odolnosti. Naše metodika by mohla pomoci při výběru odrůdy plodiny, která by si udržela výnos i v nestabilních klimatických podmínkách. Slouží také k testování toho, jak rostliny reagují na krátkodobý vysokoteplotní stres," uvedla členka výzkumného týmu Martina Špundová.
K měření vědci potřebují malý vzorek části rostliny, nejlépe listu. Ten vloží do nevelké aparatury, segment rostliny se poté zahřívá z pokojové teploty zhruba na 75 stupňů Celsia. „Se zvyšující se teplotou se mění chlorofylová fluorescence, která vypovídá o teplotní odolnosti fotosyntetických procesů. Současně měříme i vodivost média a tím zjišťujeme odolnost buněčné membrány. To vše bez předchozího testovacího měření, které se dříve muselo provádět," dodal Ilík.
Olomoučtí odborníci již přístroj, který vyvíjeli ve spolupráci s českou firmou, představili vědecké komunitě prostřednictvím odborného časopisu New Phytologist.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.