pondělí, 23. května 2016, 08:40
Určitě to znáte. Koupíte si mraženou rybu, necháte ji rozmrazit, vodu vylejete a z kilového balení zbyde po osmažení malý „mrzáček,“ který by nasytil možná tak dvě osoby. To, že výrobci nahrazují maso vodou, není nic nového. Čím dál častěji ale lžou na etiketách, kde uvádí vyšší podíl masa, než jaký skutečně v balení najdete.
Příklad za všechny – Státní zemědělská a potravinářská inspekce si vytipovala aljašskou tresku v tříkilovém balení. Podle etikety uváděl výrobce hmotnost po odkapání 2400 gramů, balení by tedy mělo obsahovat 80 procent masa. Laboratorní rozbor ale ukázal, že více než polovina balení je jen voda. Obsah tříkilového pytle totiž po odkapání vážil méně než 1,5 kilogramu a obsahoval konkrétně 46,7 procent masa. Prodejce proto musel aljašskou tresku, původem z Číny a dováženou společností Frigoexim, stáhnout z oběhu.
O poznání lepší výsledek laboratorního testu čekal na inspektory u tresky Aro v balení 10x100 gramů. Kilové balení mělo podle údajů na etiketě obsahovat 80 procent masa, rozbor ale potvrdil pouze necelých 71 procent. I tahle treska dovážená na český trh musela z chlaďáků v obchodech pryč.
„S kontrolovanými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrol v segmentu mražených rybích výrobků se bude inspekce na tento sortiment i nadále zaměřovat,“ uzavřel mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Ryby se zamrazují buď hned při výlovu na lodích, nebo v přístavu, kde se zpracovávají průmyslově. Jelikož mráz ryby vysušuje, stříká se na ně vrstva vody, která vytvoří jakousi glazuru, která filety chrání před vysušením. Například v případě první zmíněné tresky se ale jedná nejspíš o účelový technický posptup, kdy se přidává voda pro zvýšení objemu, než o malou vrstvu vody, která má udržet filety nevysušené.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.