sobota 23. listopadu 2024 Klement

Řeknete ne palmovému oleji? Tuzemští výrobci začali s jeho nahrazováním, odpor veřejnosti sílí

Ničí planetu, naše zdraví a připravuje o životy tisíce zvířat. Jak se mu ale vyhnout, když je v téměř všech čokoládách, sušenkách, máslech i hotových jídlech. Řeč je o palmovém oleji, proti kterému se čím dál častěji zvedá vlna nevole ve všech koutech světa. Právě dnes odstartovala na sociálních sítích kampaň, která vyzývá spotřebitele, aby řekli ne firmám, které přidávají do výrobků palmový olej.

„Pojďme jim napsat, že nejsme spokojeni s jejich kvalitou. Výrobci musí jasně vědět, že nám to není jedno! Napište jim, s čím nejste spokojeni a co byste chtěli, aby změnili,“ vyzývají na Facebooku organizátoři.

Palmový olej je dnes už téměř nedílnou součástí většiny sladkých pochutin nadnárodních společností. Jak jsou na tom ale tuzemští výrobci? Je vůbec možné se palmovému tuku vyhnout, když je součástí tuků, margarínů i šlehaček?

„Palmový olej používáme pouze do produktu s názvem AB roztíratelný směsný tuk, a to na základě požadavků některých zákazníků kvůli jeho lepší roztíratelnosti v porovnání s máslem a nižšímu obsahu cholesterolu,“ říká Marta Faktorová, tisková mluvčí společnosti Madeta. Například v jihočeské máslárně tvoří produkty s palmovým olejem pouze dvě procenta z celkového podílu výroby. „Samozřejmě, že ani nám není situace týkající se životního prostředí lhostejná, i proto tedy v současné době hledáme alternativu k palmovému oleji, která by byla pro výrobek AB roztíratelný směsný tuk při zachování jeho vlastností použitelná,“ dodává.

O poznání složitější situace je v pekařském a cukrářském průmyslu. Čokoláda, která by obsahovala palmový olej, se většinou na výrobu dortů nepoužívá, je totiž nejčastěji nahrazována cukrářskou kakaovou polevou. Palmový olej je ale v margarínech i zmrzlinových směsích. „Naše potravinářství a hlavně pekařská a cukrářská výroba je na totálním chvostu evropských cen, a tak není pro žádného výrobce jednoduché obstát v konkurenčním boji a udržet si zákazníky. Většina výrobců nemá ani moc šanci volby, neboť vyrábějí z polotovarů,“ doplňuje liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha.

Vyhýbat se všem výrobkům, ve kterých je palmový tuk, je podle něho takřka nemožné. „Je to až neuvěřitelné, ale palmový tuk obsahuje pomalu vše, z čeho se dnes vyrábí, a tak vyhranit se oproti ostatním výrobcům by znamenalo konec podnikání v rozsahu ve kterém podnikáme - neboť u nás rozhoduje především cena a v Liberci to platí dvojnásob,“ shrnuje.

Kdo chce, ten si ale způsob pro nahrazení polotovarů s palmovým olejem, najde. „Například my se snažíme měnit to, z čeho vyrábíme. Jde to však pomalu. V poslední době jsme nahradili margaríny do krémů máslem, do pečiva používáme zásadně řepkový olej, hromadu surovin však nejsme schopni ovlivnit – bylo by to likvidační,“ uzavírá.

Čtěte více:

Autoři | Foto upload.wikipedia.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.