pátek, 1. března 2019, 20:30
Venku to chvílemi vypadá už docela jarně, taky vás to sluníčko tak nabíjí pozitivní energií? Mě osobně už pomalu ale jistě opouští chutě na všechno to těžké a „spací“ jídlo a začínám spíš přemýšlet nad jarním detoxem, ale o tom až příště. Teď si dáme něco mezi jarem a zimou – salát z pečené zeleniny s oříšky a fetou.
Tenhle jsme vykouzlili s mým mužem vlastně náhodou, když jsme doma v kuchyni experimentovali a vymýšleli „co budeme“… Možná si budete číst víckrát za sebou seznam ingrediencí a říkat si, jestli jsem se nespletla s tím koprem. Věřte mi, že nespletla. Výsledná chuťová kombinace je překvapivě šíleně dobrá. A bonus - salát se vám může v nadcházejícím postním období docela hodit, zasytí totiž stejně dobře, jako kus masa!
Dýni a řepu si nakrájejte na menší kostičky, zalijte olivovým olejem rozmíchaným s chilli karamelem tak, ať jsou všechny kousky pěkně obalené ale neplavou vám v té směsi, osolte, opepřete. Přisypte ořechy nasekané na menší kousky, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby rozehřáté na 200°C na cca 40 minut, než bude zelenina měkká (ale ne na kaši). Po vychladnutí přidejte fetu nakrájenou na kostičky, čerstvý kopr a podávejte.
Salát si můžete obměňovat dle vaší chuti, skvěle chutná s čerstvým špenátem, bez kopru a s koriandrem, jako další variantu můžete přidat třeba uvařenou čočku a červenou cibulku.