pátek, 4. ledna 2019, 20:30
Po svátcích plných chlebíčků s vlašákem, kachen a knedlíků, řízků a salátů nebo kdoví,čeho dalšího, si dáme změnu a posuneme se směrem do Asie. Den před Silvestrem jsem se jala vytvářet bochánky Bao z kynutého těsta, které se dělají na páře a jsou lehčí než obláček. Na naší nečekané silvestrovské party, kdy nás místo tří bylo ve finále deset, padly za vlast rychleji než rychle.
Dělala jsem je plněné mletým masem se zázvorem a všichni si je moc pochvalovali. Tím pádem se s vámi musím podělit o recept. Zajděte si do obchodu pro sušené droždí, nachystejte pařáček a vyhraďte si tak tři hodiny času. Budou stát za to úsilí! #vyzkousenozavas
V originálním receptu, který jsem našla, je místo másla sádlo, sušené mléko a voda, ale kouzlila jsem dle sebe a výsledek byl autentický i tak.
Smíchejte si všechny sypké ingredience a máslo rozpusťte v mléce, které dáte hřát, aby bylo vlažné. Do směsi si udělejte důlek a vlijte mléko s máslem, promíchejte a jakmile budete mít tužší těsto, začněte je hníst na válu (lince, kdekoli). Věnujte mu tak 10 minut času poctivého hnětení, díky němu začne pracovat lepek a také kvasnice se připraví na svou další důležitou práci. Po těch deseti minutách vložte těsto do mísy vymaštěné trochou oleje a nechejte hodinu zakryté pracovat. Po hodině těsto znovu prohněťte, rozdělte na dvě poloviny a následně odkrajujte kousky o váze cca 25 g, které vytvarujte do kuličky a zase je nechejte pod utěrkou odpočívat, dejte jim aspoň půl hodiny. Každou z kouliček o velikosti golfového míčku následně rozplácněte do placky a rozválejte na průměr cca 10 cm. A abyste nebyli překvapeni, pro změnu nechejte odpočívat, aby trošku nakynuly a ve finále byly hezky obláčkovité a lehounké. Teď už následuje ta zábavná část, kdy si nachystejte pařáček a k ruce olej. Bochánky se budou dělat na pařáčku na pečicím papíře, každý zlehka namažte olejem, přeložte napůl a dejte napařovat. Po 10 minutách máte hotovo a smějou se na vás krásně nadýchané bochánky Bao, které můžete naplnit čímkoli, co máte rádi.
Já je plnila mletým masem se zázvorem a koriandrem, recept vám napíšu hned níže.
Mleté maso orestujte společně se zázvorem a česnekem na sezamovém oleji, přidejte jarní cibulky nakrájené na kousky, sojovou omáčku i hoisin a opékejte. (Pokud by se vám zdálo, že je potřeba více oleje, přidejte normální - např. slunečnicový, sezamový má velmi výraznou chuť a byl by moc cítit). Jak budete mít hotovo, naplňte bochánky a nahoru nasypejte koriandr. Ještě doporučuji přidat nahoru na tenoučké nudličky nakrájenou mrkev, bílou ředkev, okurku a samozřejmě nasekané arašídy.