pátek, 23. listopadu 2018, 20:30
Vypisovala jsem si všechny „drbní“ recepty, docela jsem koukala, kolik se jich tu už nastřádalo. A jak jsem si tak rekapitulovala, co všechno jsme už vařili a překvapivě i pekli, všimla jsem si, že tu chybí spousta polévek a teď přišlo ideální období, kdy si dá polévku rád snad každý z nás. Po prvním, ne překvapivém polévkovém receptu, bude následovat pražma na grilu s květákovo-bramborovým pyré, které je nenásilnou obměnou klasické bramborové kaše a svou chutí vás jistě příjemně překvapí. Máte-li doma malé ratolesti, všechna tato jídla s klidným srdcem naservírujte i jim, budou jim moc chutnat! #TestovanoNaDetech
Polévka z červené čočky s rajčaty
Vy už víte, že jsem obvykle zastáncem rychlého vaření, takže v kuchyni nestrávíte více než půl hodiny. Příprava polévky z červené čočky s rajčaty vám totiž více času nezabere a zahřeje vás nejen svou teplotou, ale také úžasnou barvou.
Začněte tím, že si oškrábete mrkev, nastrouhejte ji na struhadle, česnek a cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej, napřed opečte cibuli s mrkví, následně přidejte česnek (pozor ať vám nezhnědne a nezhořkne!), přidejte koření a protlak. Promíchněte a nechejte minutu až dvě rozvonět, následně přidejte rajčata, propláchnutou čočku a vše zalijte vývarem. Vařte cca 20 minut až půl hodiny a během vaření kontrolujte, zda se neodpařuje moc vody. Kdyby ano, přidejte klidně ještě vývar. Co se čočky týče, měla by být měkká ale ne úplně rozvařená. Následně dosolte a opepřete dle své chuti a můžete podávat buď jen tak samotnou nebo třeba s krutonky.
Dál se v mých receptech ještě neobjevila žádná ryba, a to jsem se docela divila, protože ryby doma milujeme. Navíc jsou také rychlé na přípravu. Dnes si tedy dáme jednu bělomasou rybu tak, jak ji doma připravuju nejčastěji a před Vánoci vám přidám ještě recept na kapra na víně, kterého zbožňuju už od mala a moc často se v českých domácnostech tím „naším“ způsobem nepřipravuje.
Pražma na grilu
Nemusíte se omezovat jen pražmou, můžete ji nahradit jakoukoli bělomasou rybou, kterou koupíte v obchodě čerstvou a je vcelku. Že je ryba čerstvá a neleží na pultě již déle poznáte tak, že má lesklé oči, je na dotek pevná a má červené žábry. Rybě stačí jen pár surovin a je dokonalá, vynikne tak nejvíce její přirozená chuť.
Rybu umyjte a papírovou utěrkou osušte, na bocích udělejte pár zářezů, do kterých následně vložte nasekané bylinky a plátky citronu, osolte ji a opepřete. Bylinky a citron přijdou také dovnitř ryby. Rozpalte v troubě gril na nějakých 180 – 200 ° C, rybu položte na plech s pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a dejte péct. Po 10 minutách obraťte, klidně zase zakápněte troškou „oliváče“ a dejte jí dalších 10 minut. Nemáte-li troubu s grilem, dejte péct rybu úplně stejně, bude dobrá tak jako tak.
V létě k takto upravené rybě připravujeme jen nějaký lehký salát se zálivkou z olivového oleje, trošky citronové šťávy, soli a pepře. V tomto období si k ní ale udělejte květákovo-bramborové pyré.
Květák rozeberte na růžičky a dejte vařit společně s nakrájenými bramborami do vývaru, který smícháte společně se smetanou. Vařte do měkka, cca 20 minut, následně slijte. Pozor, nevylévejte úplně všechnu tekutinu, tak dvě tři lžíce si schovejte vedle v rendlíku. Zeleninu rozmačkejte mačkadlem na kaši nebo ji zpracujte v robotu, dle toho, jak jste zvyklí, následně přidejte máslo a trochu zbylé tekutiny, ať je pyré krásně nadýchané. Přidejte špetku muškátového oříšku, dosolte a můžete podávat společně s rybou.