pátek, 9. listopadu 2018, 20:30
Minulý víkend jsme s mým mužem trávili v Budapešti, kdo jste tam ještě nebyli, doporučuju! Před odjezdem jsme si dali mé tolik oblíbené Vapiano, což je franšíza, ve které si můžete vybrat ze spousty čerstvých těstovin s různými druhy omáček a oni je přímo před vámi připraví. Mají i pizzu, risotta a saláty, já měla chuť na klasiku v podobě carbonara a byla jsem strašně zklamaná. Na talíři mi přistálo cosi s cibulí a smetanou, chuťově připomínající školní jídelnu. Takže jsem se rozhodla, že by nebylo špatné připomenout si, jak vypadají opravdové carbonara, bez cibule, smetany a spousty dalších věcí, se kterými je kolikrát servírují…
Omáčka carbonara je velmi jednoduchá a stačí vám pouze pár ingrediencí, navíc je hotová raz dva. Nejvíce se k ní hodí špagety a její příprava vám zabere zhruba tak dlouho, jako doba vaření špaget.
Dejte si vařit špagety do hooodně osolené vody a mezitím nakrájejte slaninu na zhruba centimetrové kousky a opražte ji na pánvi dozlatova. Žloutky si vyklepněte do misky a smíchejte je s polovinou na jemno nastrouhaného sýra. Z uvařených těstovin odeberte naběračku vody a přilijte ji ke slanině. Teď přidejte uvařené a scezené špagety, důkladně promíchejte. Pánev s těstovinami a slaninou nyní sundejte z plotýnky, ke žloutkům se sýrem přilijte další naběračku vody z těstovin, promíchněte vidličkou a hned přilijte do odstavené pánve ke špagetám. Teď pořádně promíchejte, dokud se vám nevytvoří jemná krémová omáčka. Žloutky se dodělají horkem z těstovin a tak vám i krásně zhoustnou. Jestliže chcete trošku více omáčky, přidejte ještě malinko vody z těstovin a zase promíchejte, následně dochuťte čerstvě namletým pepřem a dosolte dle chuti. Nahoru nasypejte zbytek nastrouhaného sýra a klidně přidejte čerstvou petrželku, já ji na těchto špagetách mám šíleně ráda, ale samozřejmě, jak píšu pokaždé, je to hlavně na vás a vaší chuti.